1) 'De Korte Corner' Inleiding – Onze speelwijze
Ko 8 Februari

1) 'De Korte Corner' Inleiding – Onze speelwijze

Onze speelwijze: spelbepalend hockey

door Remco Hartgers (technisch adviseur)

Inleiding
Bij een nieuwe vereniging hoort ook een eigen, nieuwe speelwijze. Voor HC Schiedam hebben wij een speelplan ontwikkeld voor 3-, 6-, 8- en 11-tallen, voor zowel breedte als prestatiehockey. De speelwijze heet spelbepalend hockey.

Spelbepalend hockey is een speelwijze, waarbij de teams van HC Schiedam proberen om vooral veel in balbezit te zijn. Want van dribbelen met de bal en overspelen wordt je een betere hockeyer. En het is veel leuker, dan achter een tegenstander aan te lopen! Spelbepalend hockey betekent initiatief nemen, duels winnen en uitstralen dat je er echt voor gaat.

De Speelwijze
In Nederland worden jonge hockeyers van 3 tegen 3, via 6 tegen 6 en 8 tegen 8 opgeleid  om 11-talhockey te spelen. Voor ieder van deze categorieën heeft HCS de speelwijze uitgewerkt om uiteindelijk te komen tot spelbepalend hockey bij de 11-tallen. De speelwijze per categorie is zo geformuleerd en uitgewerkt dat het rekening houdt met  de leeftijdskenmerken, de beleving en ontwikkeling van de spelers in die categorie


Workshops voor trainers en coaches
Om deze speelwijze te kunnen spelen, moeten de coaches en trainers van HC Schiedam weten wat spelbepalend hockey inhoudt en welke consequenties het heeft voor hun wijze van coachen en trainen. Daarom scholen wij trainers en coaches enkele keren per seizoen bij m.b.v. workshops. Tijdens de coach-bijeenkomsten wordt gepraat over de wijze van communiceren met spelers, over het wisselbeleid en welke afspraken er moeten worden gemaakt met spelers. Maar coaches krijgen ook tactische tip om de wedstrijden nog beter te kunnen begeleiden. Via deze leerlijn geven we coaches en daarmee spelers handvatten om de gestelde leerdoelen toe te passen.

Met de trainers wordt besproken welke oefenstof zijn kunnen gebruiken om de speelwijze te kunnen trainen. De manier waarop wij op HC Schiedam willen trainen, wordt tijdens praktijksessies op het veld uitgelegd. Na iedere periode in het seizoen worden weer nieuwe leerdoelen en oefeningen aangereikt, zodat een doorgaande leerlijn voor trainers en spelers wordt gewaarborgd.

Winst boven winnen
Het opleiden van spelers (winst boeken) staat centraal in het Technische beleid van HCS en niet het resultaat (winnen). Opleiden betekent: spelers en daarmee teams beter maken, op technisch, tactisch, fysiek en mentaal gebied. Trainers en coaches worden daarom aan het eind van het seizoen beoordeeld op het bereiken van de gestelde leerdoelen en de ontwikkeling van de teams en de individuele spelers, niet op het behaalde resultaat. Een kampioenschap is dus niet een doel op zich, maar kan een beloning zijn voor een goede ontwikkeling.

Nieuws afbeelding